Kaygı; belli bir ölçüye kadar insanoğlunun doğal güdülerinden bir tanesidir. Pek çok uzmana göre; bir miktar kaygı başarılı olmak için gereklidir de. Ancak sınav kaygısı, kimilerimiz için ciddi bir sorun haline gelebilir. Öyle ki, kaygı paniğe dönüşüp, bizi sınırlandırmaya başlarsa, sınavdaki başarı oranımız beklenmedik şekilde düşebilir. Bu durumda ne kadar iyi hazırlanmış olursak olalım, başarısızlıkla karşılaşmanız söz konusu olabilir. Peki Sınav kaygısı için ne gibi tedbirler alınabilir? Sınav kaygısından nasıl kurtuluruz?
Kaygı ile baş etmenin yolları
Kaygı doğal bir refleks demiştik. Endişe ve panik boyutunu kazanmadığı sürece bununla mücadele etmenin yollarını aramanıza gerek yoktur. Ama hepimiz kendimizi biliriz. Eğer bu durumda paniğe kapılıyor ve kontrolümüzü yitiriyorsak, mutlaka harekete geçmeli ve bu sorunun üstesinden gelmeliyiz. Peki Sınav kaygısı ile baş edebilir miyiz?
Elbette edebiliriz. Öncelikle dikkat etmemiz gereken neden kaygılarımızı tespit etmek. Sınav kaygısının en yaygın sebebi; kaybetme korkusudur. Kaybetme korkusu birçok sebeple ortaya çıkabilir. Bu sebeplerin başında ise ailemize ve çevremize karşı olan sorumluluklarımız gelir. “kazanamazsam ailem üzülür”, ” o puanı alamazsam eleştirilirim”, “……. Kadar puanı kesin almalıyım”, ” şansımı çok iyi kullanmalıyım”, ” ya kazanamazsam”, ” kazanamazsam insanlara ne derim” gibi soruların tamamını aklınızdan çıkarmanız gerekir. Öncelikle şunu unutmamamız gerekiyor ki, hiçbir sınav bir son değil ve çevreniz sizi bu konuda yargılanmayacak. Elbette aileniz girdiğiniz ilk sınavda başarılı olmanızı ister. Ama bu bir kaygı nedeni olacaksa bunu aklımızdan çıkarmamız gerekir. Bunu, şu şekilde de düşünebilirsiniz. Eğer kaygılandığınız paniğe kapılır yapabileceğiniz soruları da yapamazsınız, aslında kaygılanma nasıl hiçbir manası kalmayacak. Ve asıl o zaman, başarısızlık sonucunu eve götürmüş olacağız. Öncelikle yapmamız gereken bu noktada motive olmaktır.
Kendinize güvenin
Özgüven, sadece sınavlarda değil Hayatın her alanında belli ölçekte sahip olmamız gereken bir özelliktir. Abartılı olmamak koşuluyla kendimize güvenmeli ve herhangi bir konuda başarılı olabilmek için gerekli olan donanımın kendi ellerimizle olduğunun bilincinde olmalıyız. Fakat altı net bir şekilde çizilmelidir ki; aşırı özgüven kaybetme nedenlerinden bir tanesidir. Sınav kaygısı problemini çözmek için özgüvene sahip olmak ancak yeterince çalışmış olmakla normal sayılabilir. Sınava hazırlık süresince yeterince çalışmamış ve deneme sınavlarına katılmamışsanız bu özgüven pek de mantıklı olmayacaktır.
Yeterince çalışın
Belirttiğimiz gibi kendinize güvenmek ve sınavda başarılı olacağınıza inanıp motive olabilmek; belli çalışma süreçlerini takip etmiş olmayı gerektirir. Bunun için sınav kaygısı problemini düşünmeden önce, yeterince çalışmalı, doğru kaynakları tercih etmeli ve gerçek anlamda sınava hazır hale gelmeliyiz. Bu şekilde bilişsel koordinasyonu da sağlayarak sınavda başarı elde edebilmemiz mümkündür.
Bir yanıt yazın